Stärka sig själv

Självkärlek

Självkärlek är inte det att vara egoist?, kanske du tänker efter att ha läst rubriken, för det är det vi fått lära oss att det är, men det är det inte enligt mitt sätt att se det. Vi har blivit programmerade att tro att det är egoistiskt att älska sig själv, men i själva verket är det tvärtom. Människor som verkligen älskar sig själva och sätter sig själv först har massor med kärlek att dela med sig av jämfört med någon som förminskar sig själv. Den som förminskar sig själv har nämligen inte så mycket kärlek att dela med sig av, för att kunna dela med sig av något måste man ha det från början. Det går inte att hälla från ett tom kanna, det gäller även kärlek. Hur ska du kunna älska någon annan fullt ut om du inte älskar dig själv? Varifrån ska den kärleken komma ifrån, om inte från dig själv. Vi har fått lära oss att kärleken kommer utifrån när det i själva verket är tvärtom, dvs. inifrån, vi är vi kärlek naturligt sett. Om vi inte får kärlek från oss själva så behöver vi den utifrån och det är då vi behöver bli bekräftade av andra och känner oss ensamma och ledsna om vi inte blir det. Våra relationer med andra bli också sämre när vi inte har en bra relation till oss själva, eftersom vi blir rädda för att vara ensamma och då hellre stannar i dåliga relationer för att slippa vara ensamma. När vi älskar oss själva ställer vi per automatik högre krav på relationer med andra människor, eftersom vi vet vad vi är värda och om då inte relationerna motsvarar våra krav har vi inga problem att lämna relationerna. Vi har heller inga problem med att vara själva ibland, vi behöver ju inte någon annan för att känna kärlek och glädje. Dessutom är det ju så att den enda relationen som garanterat håller livet ut är den vi har med oss själva och har man en bra relation med den man ska hänga med livet ut, blir livet mycket bättre.

Älskar du dig själv sätter du dig själv först, vilket inte innebär att du kör över andra människor eller tror att du är bättre än någon annan. Det innebär bara att du ser till att du får det du behöver för att må bra och att du inte går andra människors önskningar till mötes på din egen bekostnad. Finns du bara där för andra hela tiden utan att tänka på vad du själv behöver, kommer du successivt att ha mindre och mindre att ge till andra och risken är att du förr eller senare inte orkar ge något i relationerna överhuvudtaget. Det är precis som på flygplanet, du måste sätta på din syrgasmask först före du hjälper någon annan, annars blir du utan syre och utan syre kommer du inte kunna finnas till för någon överhuvudtaget.

Hur gör vi då för att älska oss själva, när vi fått lära oss att trycka ner och förminska oss själva. Först och främst ta det steg för steg och ta små steg i början, vi går inte från att förminska oss själva till att älska oss själva på en dag, en vecka eller en månad, det brukar ta längre tid än så och det tar olika lång tid för olika människor. Jämför dig inte med andra, vi går alla olika vägar och i olika takt och inget är bättre eller sämre än något annat.

En bra början är att vara din bästa vän, dvs. att behandla dig själv och tänka om dig själv som du gör med din bästa vän. Kan du inte säga det du tänker om dig själv öga mot öga med din bästa vän, så tänk eller säg det inte till dig själv heller. Börja sätt gränser, stå upp för dig själv, sluta att ställa upp för människor på din egen bekostnad. Du kommer få ta konflikter i början och vissa relationer kommer ta slut, men du mår så mycket bättre i längden och du kommer få nya bättre relationer. Börja sätta dig själv först, gör, mer eller mindre beroende på hur ditt liv ser ut i övrigt, saker som får dig att må bra, saker som du älskar att göra. Det behöver inte vara varje dag om det inte går, men någon gång i veckan åtminstone, om sedan dina nära och kära märker att du mår bättre och har mera att ge i relationen med dem, kan du antagligen få mer tid till att göra det. När vi gör det vi älskar och prioriterar oss själva får vi nämligen positiv energi, som vi sedan kan dela med oss av till dem vi älskar.

Ytterligare en sak man kan göra för att börja älska sig själv är att varje dag räkna upp ett antal, tex. 10 positiva egenskaper hos sig själv eller om det känns för svårt börja med färre antal egenskaper och lägg till listan efterhand. Det brukar bli lättare och lättare att komma på egenskaper efterhand, övning ger färdighet.